virtuaalihevonen / a sim-game horse

Minä, meitsi ja mä

Virallinen nimi: Björkgränds Lukas aka Lukas Kasvattaja: M. Martinsen, evm.
Rotu ja skp: Shetlanninponiori Omistaja: Twitch Shetlands
Väri ja merkit: Rautiaanpäistärikkö, ti VH-tunnus: VH-55777
Syntynyt & ikä: 13.08.2007 ~ 18 vuotias Painoitus: Yleispainoitteinen
Ikääntyminen: Sekalainen täytti 3v. 13.12.07 Koulutustaso: 80 cm / Helppo A
Säkäkorkeus: 102 cm Meriitit: VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, YLA2

   

Äidin pikku enkeli vai isän pikku pahis?

Lukas saapui Twitchiin vanhasta tallistani Violasta. Matka sujui Twitchiin hyvin ja ori oli silminnähden innoissaan nähdessään monta kaunista shetlanninponileidiä tarhoissa käpöttelemässä. Kotiutumisessa ei ollut mitään ongelmia! Luonteeltaan Lukas on oikein hyvätapainen ori, vaikka onhan pojalla niitä huonojakin päiviä ja orimaisia tapoja. Leidien perään Lukas ainakin on, jos ei muuta. Myöskin ruoho on toinen Lukaksen kiinnostuksen kohde, mikäpäs sen ihanaa kuin mehevä vihreä kesäruoho. Lukas on melko helppo käsiteltävä, mutta ainakin taluttaessa on kuitenkin muistettava laittaa ketju suuhun tai riimunnaru turvan ympäri. Karkuun päästessään ori varmasti talloisi naapurin kalliit kukat ja käväisisi tammojen luona vähän flirttailemassa.. Lastatessa Lukas osaa olla hieman hankala, mutta hetken jossittelun jälkeen astelee reippaasti traileriin. Ori osaa kyllä myös tulla vauhdilla ulos, joten taluttaja saa olla varuillaan.

Hoitaessa Lukas täytyy olla huolellisesti molemmin puolin kiinni - ori osaa myös avata sukkelasti solmuja ja sitähän ei huomaakkaan kun ori pinkaisee vauhtiin. Karsinassa hoitaja saattaa tulla välillä tallotuksi. Pienessä ponissa osaa olla melkoisen paljon voimaa ja varpaat saavat kyllä äkkiä kyytiä. Lukaksella on melko herkät korvat, eikä ori siedä ollenkaan niihin koskemista. Varoituksena Lukas luimii ja saattaa joskus yrittää purea. Poika ei myös kovin paljoa siedä pään harjausta ja yrittää turvautua hammaskalustoonsa. Orille täytyy olla vain äärinmäisen napakka ja näyttää tiukasti missä kaappi seisoo niin Lukaskin osaa olla kunnolla. Pitäähän sitä välillä hoitajaa testata. Kaviot ori nostaa hyvin, vaikkei malttaisikaan pitää niitä kauaa ylhäällä. Varusteiden kanssa ori saattaa olla joskus melko ärsyttävä. Lukas saattaa "sylkäistä" kuolaimet yht'äkkiä suusta kun kuolaimet ovat tappelun jälkeen vihdoin orin suussa. Satulavyötä vastaan Lukas pullaa, mutta sen voi kiristää loppuun nätisti kentällä. Pesuboxissa Lukas osaa käyttäytyä hyvin, ori rakastaa vettä.

Ratsastaessa Lukas osaa olla melkoinen jääräpää, mutta samalla myös melko ihana. Haastetta pojassa ainakin on. Lukas omaa eteenpäin pyrkivän käynnin, jossa on mukava istua. Ravi ei ole kovin shettismäisen pomppiva ja siinä kyllä istuu mielellään. Laukka on sen sijaan hieman pomputtava, vaikkei sitä ulospäin huomaa. Lukas osaa olla tosissaan yrittävä, mutta joskus taas oikea itsepäisyyden huippu jonka kanssa meinaa tulla itku kun Lukas päättää pysähtyä uralle seisomaan hievahtamatta mihinkään. Lukas ei pidä sen kummoisemmin raipasta ja osaa muutenkin ilmoittaa mieltään terävällä pukituksella. Lukas on kuitenkin melko herkkä avuille, joten ori ei tykkää yhtään liiallisesta suussa roikkumisesta tai kylkien runnomiselta. Kouluratsastus sujuu hyvin, Lukas taitaa nätisti niin peruutuksen kuin pysähdyksen. Lukas on esteillä eteenpäinpyrkivä ja osaa kyllä myös iskeä jarrut pohjaan ennen estettä, sen voi kuitenkin estää puristamalla pohkeet tiukasti orin kylkiin. Orin hypyt ovat melko lennokkaita ja ilmavaraa löytyy. Kapasiteettia löytyy siis esteille & kouluun.

Äiti, isä, mummo, vaari, isoäiti, isoisä

i. Olivier SWE
shetlanninponiori, 101 cm
koulupainoitteinen
ii. Axel SWE iii. Vemix SWE
iie. Nora SWE
ie. Evelien SWE iei. Everd SWE
iee. Evelina SWE
e. Solveig SWE
shetlanninponitamma, 103 cm
yleispainoitteinen
ei. Jakob SWE eii. Jakobson SWE
eie. Berta SWE
ee. Carine SWE eei. Bert SWE
eee. Catarina SWE

Lukasin isä Olivier SWE on hyvin komea koulupainoitteinen ori. Se on myös pärjännyt näyttelyissä, mutta se on jättänyt jälkeensä vasta muutaman jälkeläisen. Luonteeltaan Olivier on melko tulinen ja vaikuttaa päälle päin melko inhottavalta vesseliltä. Tutustuttuaan oriin huomaa kuitenkin Olivierin lempeän luonteen. Olivier on säkäkorkeudeltaan tasan 101 cm korkea, väriltään poika on rautiaanpäistärikö aivan kuten Lukaskin. Ori on kilpaillut kouluratsastuksen (stat. 29: 4-6-7) ohella myös valjakkoajon (stat. 16: 4-2-3) parissa. Esteitäkin Olivierilla on kokeiltu, mutta ori mieluiten kielsi kuin olisi hypännyt. Vahvuuslaji on kuitenkin kouluratsastus, johon ori on saanut taitoja myös sukunsa kautta. Vaikka orilla on vasta pari jälkeläistä Oliverin on huomattu periyttävän jälkeläisilleen hieman tulista luonnetta, mutta myös hyvää rakennetta. Oliver jäi siitoseläkkeelle 16-vuoden iässä.

Isänisä Axel SWE oli aikoinaan kovaluu koulukilpailuissa (stat. 39: 11-7-12) ja se taas jätti jälkeensä monia jälkeläisiä. Axel oli luonteeltaan melko lempä ja orista löytyi paljon kilpailuviettiä. 100 cm korkea rautias ori pärjäsi myös hyvin näyttelyissä, ori on kerran ehtinyt BIS1 sijalle, mutta muuten Axel on palkittu I-palkinnolla ja 2 kertaa II-palkinnolla. Valjakkoajossakin ori starttasi (stat. 11: 0-1-1), mutta menestys jäi hiukan vähemmälle. Esteille orista ei ollut, se huomattiin jo koti-oloissa orin kieltäytyessä tai kolautellessa puomeja alas. Ori kuoli vanhuuteen 23-vuoden iässä. Axelin isä Vemix SWE on 95 cm korkea rautias ori, hyvätapainen, mutta vähemmän tunnettu ori. Vemix kilpaili aikoinaan pari kertaa kouluratsatuksessa ja myös esteillä. Valjakkoajoon Vemix oli liian energinen ja ori tyytyi hyppimään pystyyn kuin vetelemään kärryjä. Vemix jätti elämänsä aikana vain alle 20 jälkeläistä. Axelin emä Nora SWE oli puolestaan hieman enemmän tunnettu tamma. Nora oli aika pippurinen 97 cm korkea tamma. Nora kilpaili useasti kouluratsastuksessa ja menestyi myös näyttelyissä. Tamma varsoi 2 kertaa.

Lukaksen emä Evelien SWE oli luonteeltaan lepsu tamma. Se ei juurikaan kierrellyt kilpakenttiä elämänsä aikana, vaan vietti elämänsä ratsastuskoulussa. Se oli sen verran pippurinen poni ettei sen kanssa juuri aloittelijat pärjänneet, mutta kooltaan sen verran pieni ettei suuremmat ratsastajat sillä voineet ratsastaa ja siksi se ei ollut kovinkaan suosittu ratsu. Evelien oli korkeudeltaan 103 cm korkea ja väriltään tamma oli rautias. Evelien siirtyi eläkkeelle ratsastuskoulussa 19-vuotiaana ja sai sen jälkeen 2 varsaa. Tamma oli ehtinyt käydä varsana pari kertaa näyttelyissä saaden II-palkintoa. Evelien isä Everd SWE oli tunnettu jalostusori Ruotsissa. Ori menestyi hyvin näyttelyissä, saaden aina I-palkintoa, BIS-kehäänkin ori pääsi viidesti. Muuta menestystä ei orilla pahemmin ollut. Jälkeläisiä Everd jätti yli 80. Evelien emä Evelina SWE on alkuperältään suomalainen tamma. Evelina myytiin 2-vuotiaana Ruotsiin kasvamaan. Tamma kilpaili kouluratsastuksen ja esteiden parissa melko aktiivisesti, jälkeläisiä Evelina jätti jälkeensä 4. Näyttelyissä tamma on palkittu II-palkinnolla.

Emä Solveig SWE oli taas vilkas liikkeinen tamma. Se eli koko elämänsä suurella shetlanninponitilalla, jossa se oli vain yksi tamma muiden tammojen joukossa. Solveig syntyi melko varhaisin ja olikin aluksi heikko, vain 88 cm korkea tamma kilpaili pari kertaa valjakkoajossa (8: 1-0-2), mutta muuten toimi siitostammana elämänsä ajan. Näyttelyissä tamman kanssa on myös käyty pari kertaa, tamma on palkittu I & II-palkinnoilla. Solveig oli väriltään rautias. Jälkeläisiä tamma jätti maailmaan kahdeksan, mukaan lukien Lukaksen. Solvieg oli luonteeltaan energinen, mutta lempeä. Tamma periyttikin jälkeläisilleen pääosin lempeyttä, sekä myös hyvää rakennetta. Tamma kuoli 16-vuotiaana murrettuaan toisen takasensa riitaannuttuaan isomman hevosen kanssa. Solveig muistetaan kuitenkin erityisen hyvätapaisena tammana.

Solveigin isä Jakob SWE oli taas rauhallinen ori, joka eli peräti 30 vuotiaakseni. Pitkän ikänsä lisäksi se jätti jälkeensä lukuisia jälkeläisiä. Ori itse kierteli aktiivisesti näyttelyissä, niin kotimaassaan Ruotsissa kuin muissakin Pohjoismaissa Norjassa, Tanskassa ja Suomessa. Tämä ori ei juurikaan kilpakentillä kilpaillut, mutta niissä kisoissa missä se kävi, menestystä tuli ihan jonkin verran. Jakob oli säkäkorkeudeltaan 102 cm korkea ori ja väriltään tummanrautias. Ori vietti koko elämänsä suuressa shetlanninponisiittolassa Ruotsissa. Jakobin isä Jakobson SWE oli aika pippurinen ori, mutta hyvin pärjännyt näyttelyissä ja valjakkoajossa. Myös esteitä orilla on kilpailtu, mutta vähemmällä menestyksellä. Jakobson oli säkäkorkeudeltaan 100 cm korkea ja väriltään rautias. Jälkeläisiä ori jätti yli 30. Jakobin isä Berta SWE oli melko lempeä poni. Tamma syntyi ratsastuskouluun, jossa Berta myös kasvoi. Lopettaessaan ratsastuskoulu työt tamma myytiin eräälle shetlanninponikasvattajalle, jossa Berta sai 4 upeaa varsaa. Tamma ei ehtinyt käydä näyttelyissä kuin kerran ja Berta palkittiin II-palkinnolla. Säkäkorkeudeltaan tamma oli 100 cm korkea ja väriltään punarautias.

Solveigin emä Carine SWE syntyi Ruotsissa, mutta muutti kaksi vuotiaana Suomeen. Täällä se kilpaili jonkinverran estekisoissa (stat. 16: 4-3-4) ja näyttelyissä pienellä menestyksellä. Se jätti Suomeen myös muutaman jälkeläisen, ennenkuin se muutti takaisin Ruotsiin. Ruotsissa tamma jatkoi näyttelyissä käymistä ja tamma palkittiin BIS2'lla. Tamma ehti Ruotsissa jättää jälkeensä vielä kaksi varsaa, ennen kuin menehtyi kaviokuumeeseen. Säkäkorkudeltaan Carina oli 98 cm korkea ja väriltään tamma oli rautias. Luonteeltaan tamma muistetaan hyväluonteisena, mutta kuitenkin melko pippurisena tammana huonoina päivinä. Carinen isä Bert SWE oli aika oikukas ori. Bert ehti elämänsä aikana käydä kuudesti näyttelyissä. Ori on palkittu III & II-palkinnoilla. Bert oli säkäkorkeudeltaan 101 cm korkea ja väriltään punarautias. Ori jätti jälkeensä alle 15 varsaa. Carinen emä Catarina SWE oli puolestaan hyväluonteinen tamma. Catarina kilpaili esteillä (stat: 32: 7-7-9) ja koululla (26: 5-6-7) ja tamma palkittiin 6-vuotiaana I-palkinnolla näyttelyissä. Tamma varsoi elämänsä aikana kolmesti - kaikki tammavarsoja.

Meitsin omat pikku-Lukasit

Lukas ei ole toistaiseksi tarjolla vielä jalostukseen, mutta tulevaisuudessa Lukas astuu maksimissaan 8 kertaa suvuttomia shetlanninponitammoja, jotka ovat kilpailleet kouluratsastuksen parissa.

06.05.2009, t/o. ****** Twitch, e. Christabel SWE, omistaja: Myynnissä!
30.04.2009, o. Stefan Twitch, e. Aubrey SWE, omistaja: Jewel Ponies
20.04.2009, o. Bosse Twitch, e. Cadencia SWE, omistaja: jarrow.
10.04.2009, t. Cute Twitch, e. Chardonnay SWE, omistaja: Wetched
30.04.2008, t. Suopursun Vappu, e. Xenan Bree, omistaja: Jewel Ponies
13.02.2009, o. Twist n' Shout VIL, e. Chardanae, omistaja: Twitch Shetlands

Kilpakenttien valtias

24.04.2009 NJ kutsu, poniorit - LKV1, MVA-SERT, BIS1!, JS
20.08.2008 NJ kutsu, poniorit - LKV1, MVA-SERT, BIS3, JS
30.07.2008 NJ kutsu, she-o&t - LKV1, MVA-SERT, BIS2, JS
30.07.2008 NJ kutsu, poniorit - LKV2 irtoSERT, JS

KRJ:n maksimisijoitusmäärä saavutettu toukokuussa 2009

26.05.2009 KRJ kutsu, Helppo B - 7/50
25.05.2009 KRJ kutsu, Helppo B - 5/50
21.05.2009 KRJ kutsu, KN Special - 1/40
21.05.2009 KRJ kutsu, Helppo C - 1/40
18.05.2009 KRJ kutsu, Helppo B - 3/50
11.05.2009 KRJ kutsu, Helppo C - 4/40
10.05.2009 KRJ kutsu, Helppo B - 3/52
06.05.2009 KRJ kutsu, Helppo B - 5/52
03.05.2009 KRJ kutsu, Helppo B - 4/34
03.05.2009 KRJ kutsu, Helppo C - 2/17
01.05.2009 KRJ kutsu, Helppo C - 8/100
29.04.2009 KRJ kutsu, Helppo B - 2/100
28.04.2009 KRJ kutsu, Helppo B - 7/100
24.04.2009 KRJ kutsu, Helppo A - 7/60
22.04.2009 KRJ kutsu, Helppo B - 3/60
18.04.2009 KRJ kutsu, Helppo B - 4/60
14.04.2009 KRJ kutsu, Helppo B - 2/60
10.04.2009 KRJ kutsu, Helppo B - 5/60
09.04.2009 KRJ kutsu, Helppo A - 2/60
29.03.2009 KRJ kutsu, KN Special - 2/100
16.08.2008 KRJ kutsu, Helppo C - 2/37
11.08.2008 KRJ kutsu, Helppo C - 5/42
10.08.2008 KRJ kutsu, Helppo C - 5/25
10.08.2008 KRJ kutsu, Helppo C - 2/25
22.05.2008 KRJ kutsu, Helppo C - 8/139
20.05.2008 KRJ kutsu, Helppo C - 8/139
11.05.2008 KRJ kutsu, Helppo C - 5/35
06.05.2008 KRJ kutsu, Helppo C - 7/50
30.04.2008 KRJ kutsu, Helppo B - 3/36
26.04.2008 KRJ kutsu, Helppo A - 3/36
31.03.2008 KRJ kutsu, Helppo B - 4/30
29.03.2008 KRJ kutsu, Helppo B - 4/80
28.03.2008 KRJ kutsu, Helppo B - 9/92
28.03.2008 KRJ kutsu, Helppo B - 2/92
28.03.2008 KRJ kutsu, Helppo C - 4/82
28.03.2008 KRJ kutsu, Helppo B - 5/92
26.03.2008 KRJ kutsu, Helppo A - 4/17
24.03.2008 KRJ kutsu, Helppo C - 4/263
24.03.2008 KRJ kutsu, Helppo A - 2/269
24.03.2008 KRJ kutsu, Helppo C - 6/269
24.04.2009 ERJ kutsu, 60 cm - 6/42
24.04.2009 ERJ kutsu, 70 cm - 5/50
23.04.2009 ERJ kutsu, 60 cm - 4/42
22.04.2009 ERJ kutsu, 70 cm - 5/33
21.04.2009 ERJ kutsu, 60 cm - 1/42
21.04.2009 ERJ kutsu, 70 cm - 3/50
18.04.2009 ERJ kutsu, 70 cm - 5/50
18.04.2009 ERJ kutsu, 60-70 cm - 3/24
22.03.2009 ERJ kutsu, 60 cm - 6/50
20.03.2009 ERJ kutsu, 60 cm - 5/50
02.03.2009 ERJ kutsu, 50 cm - 40/40
26.02.2009 ERJ kutsu, 60 cm - 1/50
25.02.2009 ERJ kutsu, 40 cm - 2/20
25.02.2009 ERJ kutsu, 50 cm - 5/40
25.02.2009 ERJ kutsu, 60 cm - 4/40
22.02.2009 ERJ kutsu, 40 cm - 3/11
22.02.2009 ERJ kutsu, 80 cm - 4/50
21.02.2009 ERJ kutsu, 50 cm - 2/12
21.02.2009 ERJ kutsu, 60 cm - 4/30
07.02.2009 ERJ kutsu, 60 cm - 2/60
07.02.2009 ERJ kutsu, 70 cm - 1/60
05.02.2009 ERJ kutsu, 70 cm - 2/60
03.02.2009 ERJ kutsu, 60 cm - 5/60
02.11.2008 ERJ kutsu, 40 cm - 1/31
01.11.2008 ERJ kutsu, 60 cm - 3/50
17.09.2008 ERJ kutsu, 50 cm - 2/37
14.08.2008 ERJ kutsu, 40 cm - 1/21

Miun blogi sekä treenikirja

Katsothan myös orin ranking-pisteet & VNT menestyksen VRL'n profiilin kautta.

12.05.2009, Kouluvalmennus (Helppo B), valmentaja: Katiska
Saavuttuani sovitulle paikalle, tallin isohkolle kentälle, näin tämän päiväisen haasteeni. Jenna istui komean shettlanninponioriin selässä samalla kuin poni itse käveli määrätietoisesti uralla. Ratsukko oli kuulemani mukaan kävellyt jo jonkin aikaa, joten pyysin kokoamaan ohjat ja aloittamalla volttailun ravista sekä hetken päästä siirtymään kolmikaaristen pariin molempiin suuntiin. Lukaksen ravi oli kaikkea muuta kuin perushettlanninponilta voisi odottaa, ei ollenkaan laiska ja pompottava, vaan eteenpäin pyrkivä ja tasainen kuin kunnon kouluhevosella konsanaan. Suurin odotuksin kannustin ratsukkoa siirtymään laukkaamaan ympyräkahdeksikolle. Koin pienoisen pettymyksen, kun Lukas parin pukin jälkeen nosti tyypillisen, ponimaisen, laukan. En kuitenkaan löytänyt sen suurempaa valittamisen aihetta, ja Jenna sai siirtyä harjoituksen vaativampaan osaan, keskilaukkaamaan päädyt ja vaihtamalla laukan käynnin kautta aina keskihalkaisialla. Aluksi pienoinen pukittelu jatkoi, mutta napakoin otteen sekin saatiin loppumaan. Lopuksi ratsukko ravasi vielä hetken omatoimisesti laajoja kaaria ja ympyröitä, kunnes oli loppukäyntien aika. Kaikkiaan meno oli energistä, laukassa ehkä hieman liiankin, mutta kyllä se siitä ajan kanssa paranee.

10.05.2009, Kouluvalmennus (Helppo A), valmentaja: Salla K.
Aloitit alkuverryttelyt ohjeiden mukaan hyvin tasapainoisesti. Teit ensin voltteja ja kiemuroita vasempaan kierrokseen. Sen jälkeen vaihdoit suunnan ja teit verryttelyä saman kaavan mukaan. Verryttelyn jälkeen aloitit itse työskentelyn hyvin reippaalla asenteella. Lukas kuunteli sinua erittäin virkeänä. Valmennuksen aihe olisi tällä kertaa laukanvaihdot. Aloitit ensin ravailemalla ja nostamalla laukan muutaman kertaa suuntaansa sekä käynnistä että ravista. Se jälkeen teit kokorataleikkaalla laukanvaihdon kolme kertaa. Vaihdot sujuivat Lukakselta ongelmitta ja se tuntui innostuvan. Teit vaihtoja muutamaan otteeseen ja lopetit sitten hyvään tulokseen. Lukas oli jälleen kerran erittäin säyseällä ja rehellisellä tuulella, joten valmennuksennen meni erittäin mallikkaasti.

08.05.2009, Kouluvalmennus (Helppo B), valmentaja: Milbu
Jo alkuverryttelyssä huomasin Lukaksen olevan varsin itsepäinen ori, joka ei kylläkään helposti antanut periksi ratsastajalleen. Jenna H sai tehdä paljon töitä orin selässä ja joutui välillä jopa patistamaan oria eteenpäin, vaikka normaalisti ori olisikin ollut reipas. Teidän menonne alkoi lopulta näyttämään hyvältä ja tulitte keskiympyrälle. Lukas kuunteli Jenna H'n apuja huomattavasti paremmin, mutta säilytti silti jonkinverran itsepäisyyttään. Keskiympyrällä nostitte laukan ja nostot sujuivat erinomaisesti oikeassa kierroksessa, mutta vasen tuotti hankaluutta. Jenna H joutui käyttämään vähän suurempia apuja, joista Lukas ei erityisemmin pitänyt, mutta nosti kuitenkin muutaman pukin jälkeen laukan. Jenna H sai ajaa Lukasta laukassa reilusti eteen, sillä ori oli tänään ihmeen laiskalla tuulella ja meinasikin useasti rikkoa laukan raviin. Kun laukka oli varsin sujuvaa, jatkoimme pohkeenväistö tehtävällä. Tulitte ensin keskihalkaisijalle ja aloitte väistämään oikealle. Väistössä Lukas oli aivan mutkalla ja Jenna H joutui tekemään paljon työtä sen selässä. Muutamilla seuraavilla kerroilla sait Lukaksen pidettyä suorassa ja pohkeenväistökin alkoi sujua oikein mallikkaasti. Itse olin oikein tyytyväinen työskentelyynne, toivottavasti myös ratsukko on tyytyväinen!

05.05.2009, Kouluvalmennus (Helppo B), valmentaja: Milbu
Aloitimme ensin kevyellä alkuverryttelyllä, joka sisälsi lähinnä erilaisten kaarevien urien ratsastusta ja siirtymisiä. Siirtymiset sujuivat teiltä ongelmitta, kunhan Jenna H vain teki mahdollisimman pieniä apuja, jotta Lukas ei alkanut osoittaa mieltään esimerkiksi pukittelemalla. Kaarevat urat suorititte hyvin, sillä Lukas taipui kauniisti ja asettui erinomaisesti, eikä menossanne ollut mitään korjattavaa. Yhteistyönne näytti sujuvan erinomaisesti ja menonne näytti hyvin mallikkaalta. Lukas oli oikein reippaalla päällä ja jouduit tekemään jatkuvasti pidätteitä. Menonne näytti kuitenkin hyvältä, eikä laukkakaan tuottanut tällä kertaa ongelmia. Jälleen kerran teidän ongelmat koituivat kuitenkin pohkeenväistössä, sillä Lukaksen kaula oli jälleen aivan mutkalla, eikä se astunut kunnolla ristiin, vaan kulki lähes suoraan. Muutamien kertojen jälkeen, suoritukset parantuivat ja alkoivat näyttää oikein mallikkailta, sillä Lukas kulki hienosti suorana ja astui reippaasti ristiin.

03.05.2009, Kouluvalmennus (Helppo B-A), valmentaja: Reespect.
Saavuttuani Twitchiin Jenna ja Lukas jo verkkailivat kentällä kevyesti, käyntiä ja kevyttä ravia puolipitkällä ohjalla, kuten olin pyytänyt verryttelemään ennen valmennuksen alkua. Pääsimmekin siis heti asiaan, päivän ohjelmassa temponvaihteluita askellajien sisällä ja erilaisia väistötehtäviä. Lukas oli oikein mukavalla tuulella, pyrki itse kivasti eteenpäin alusta asti, ja oli hyvästi kuulolla. Poni liikkui kuitenkin vähän jäykästi ja ahtaasti etenkin edestä, joten päätin aloittaa työskentelyn lapoja avaavista väistöistä; alkuun otettii ohjat hyvin tuntumalle, ja haettiin reipas, matkaavoittava käynti, josta lähdettiin tekemään toiselle pitkälle sivulle pohkeenväistö käynnissä, toiselle pitkälle sivulle avoväistö ravissa. Pohkeenväistöt sujui mukavasti, poni alkoi lämmetä ja vetreytyä lavoistaan ja käynti parani huimasti. Avoväistöissä sitten tarvitsi jo Jennan tehdä enemmän töitä ponin kanssa, Lukas oikoi mielellään ja kulki ylitaipuneena, tai kiihdytteli ravissa. Puolipidättein poni kuitenkin heräsi ja rupesi kuuntelemaan paremmin apuja, varsinkin kun Jenna muisti pitää sisäohjansa avuista huolimatta riittävän pehmeänä ja leikkisänä. Toiseen suuntaan molemmat väistöt olivat erinomaiset, ja väistöharjoitusten jälkeen Lukaksen kokoaminen oli helppoa, ja se rupesi liikkumaan irtonaisemmin ja elastisemmin. Seuraavaksi oli ohjelmassa temponvaihteluita, jotka toteutettiin aluksi kevyessä ravissa; diagonaalille lisätty ravi, muulloin keskiravia. Temponvaihtelut menivät tosi nappiin, poni oli reippaana ja kuulolla erittäin hyvin. Ensimmäisissä lisäyksissä meinasi vähän karata ohjalta ja juosta liian lujaa, mutta puolipidätteiden avulla saatiin Lukakselle perille lisäyksen tarkoitus; pidempi askel. Sitten siirryttiin temponvaihteluihin käynnissä, jotka meinasivat vähän levitä kun poni luuli käyntiä lepotauoksi:) Lopuksi mentiin vielä keskiravi-lisättyravi-keskiravi-seis -siirtymisiä perusistunnassa keventämättä, ja nämä olivat ehdottomasti parhaiten onnistunut tehtävä koko valmennuksessa! Hyvin onnistuneen tehtävän kunniaksi otettiin VaB:n liikkeisiin tuntumaa, ja testattiin kootun ravin sujumista. Lukas kokosi oikein komeasti, ja onnistumiseen oli hyvä lopettaa. Lopuksi ilottelua laukassa ympäri kenttää mielen virkistykseksi, poni nautti! Viimeisenä loppuverkaksi kevyttä ravia, paljon kaarevaa uraa, ja pitkät loppukäynnit maastossa.

Poni liikkui shettikseksi aivan upeasti, ravi oli todella kaunista ja erittäin ilmavaa. Takaosa työskenteli hienosti, ja selkä oli kivan pyöreänä. Ihanan reipas poni, ja hienoa yhteistyötä ratsukolta. Tällaista on ihana valmentaa! Ehdottomasti yksi kapasiteetikkaimmista shettiksistä mitä olen nähnyt:)

01.05.2009, Kouluvalmennus (Helppo A), valmentaja: Salla K.
Alkuverryttelit Lukaksen erittäin huolellisesti ja se näkyi: ori työskenteli erittäin halukkaasti jo alusta asti, myötäsi niskasta ja meni kuuliaisesti peräänannossa. Alkuverryttelyn jälkeen aloitimme päivän päätyön, pohkeenväistöt. Aloitit pohkeenväistöt ensin loivemmalla linjalla, joka meni leikiten hyvin peräänannossa kulkevalta Lukakselta. Tämä homma kävi kuin tanssi molempiin suuntiin. Aloitit sitten ravissa samankaltaista liikettä, joka oli sekin kuin ruusuilla tanssimista. Ravissa orilla oli hieman kankeutta toiseen suuntaan joka kuitenkin helpotti pienen väistövoimistelun jälkeen. Lukas oli erittäin innoissaan ja selvästi nautti työstä. Kun aloiti jyrkemmän pohkeenväistön tekemisen, Lukas joutuikin jo puurtamaan ahkerammin saadakseen kinttunsa ristiin, mutta se suoriutui kuitenkin erittäin mallikelpoisesti. Kun olit jumpamnnut Lukaksella väistöjä tasaisesti molempiin suuntiin, nostit pari laukkaa suuntaansa ja lopetit sitten jäähdyttelyiden myötä, jotta orille jäisi hyvä maku suuhun. Valmennuksenne oli mennyt kerrassaan hyvin, Lukas oli innokas niin kuin aina ja toimitte hyvin tiiminä. En nää moittimisen aihetta!

28.04.2009, Päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: Jenna H.
Lukas on kotiutunut ihan mukavasti uuteen talliin ja ehtinyt moneen otteeseen keimailla uusille tammoillekkin. Ensimmäisinä päivinä ori ehti astua jo tallin yhden tamman ja varsasta tuli kaunis tammavarsa. Orilla tähän mennessä 28 KRJ'n alaista kouluratsastus sijoitusta ja orilla kilpaillaan koko ajan aktiivisesti koulupuolella, jotta saataisiin sijoitukset täyteen. Estesijoituksia löytyy noin 30 kappaletta ja esteillä kilpailemme silloin tällöin aina kun aikaa likenee. Ori palkittiin viime viikon näyttelyissä Best In Show 1'llä ja orilla on nyt kasassa tarvittavat meriitit VIR MVA Ch - arvonimeen ja ori palkittiin maaliskuun kantakirjatilaisuudessa ykköspalkinnolla! Tällä hetkellä orilla kilpaillaan vaan aktiivisesti ja lähiaikoina Lukas astuu varmaan muutaman tammankin lisää niin saadaan lisää jälkikasvua orille. Myös VNT-näyttelyissä oria pyritään käyttämään ahkerasti, jotta sieltäkin saataisiin orille jonkun maailman meriittejä.

28.05.2009, Kouluvalmennus (Helppo A), valmentaja: Salla K.
Alkuverryttelyissä sait Lukaksen hienosti kuulolle. Ori totteli halukkaasti jokaista apuasi. Verryttelyssä teit paljon notkistavia liikkeitä, jotta tunnin aiheesta tulisi helpompaa. Aiheena olisi siis kolmikaarinen kiemuraura laukassa, jonka mukana tulisi tietenkin laukanvaihdot, joista Lukas pitää. Verryttelyn jälkeen pyysin kokoamaan ohjat ja aloittamaan kiemuran ravissa kaksi kertaa suuntaansa. Lukas oli hyvin kuulolla ja eteni erittäin reipaasti eteenpäinpyrkivällä ravilla. Kun olitte suorittaneet antamani tehtävän varsin mallikkaasti, annoin seuraavat ohjeet. Nyt laukkaisitte koko kiemurauran tekemällä tarvitut laukanvaihdot kiemuralla. Pyysin tekemään tämän kolmisen kertaa suuntaansa. Lukas oli erittäin reipas, vastasi mielellään eteen ajaviin apuihin, mutta hidastushalukkuutta ei niinkään löytynyt. Kokonaisuudessaan suorititte tehtävän jälleen kerran erittäin mallikelpoisesti, enkä löytänyt moitteen sijaa.

25.04.2009, Kouluvalmennus (Helppo A), valmentaja: Salla K.
Alkuverryttelyissä sait Lukaksen kohtalaisen hyvin kuulolle. Poika kulki nätissä rennossa käynnissä verryttelyn ajan, tehden käskystäsi kiemuroita ja notkeutta vaativia liikkeitä. Kun rupesit kokoamaan Lukasta, se vastasi erittäin tehokkaasti apuihisi, jotka olivat hyvin pieniä. Valmennuksen aiheena olisi tänään pohkeenväistöt sekä käynnissä että ravissa. Aloitit reipaasti loivalla pohkeenväistöllä, joka alkoi keskikentältä. Teit sitä ensin käynnissä molemmin puolin, sitten ravissa samalla lailla. Sen jälkeen siirryit jyrkempään väistöliikkeeseen, joka tuntui aluksi Lukaksen mielestä mahdottomalta tehtävältä. Hetken mietittyään ori kuitenkin suoriutui tehtävästä erinomaisesti. Teit tämänkin molemmin puolin käynnissä sekä ravissa ja Lukas oli erittäin hyvin peräänannossa. Keskivaiheessa valmennusta nostit muutaman kerran laukan suuntaansa. Lukas nosti kiltisti ja laukkasikin oikein reippaasti ja iloisella mielellä. Laukkojen jälkeen teitte vielä pohkeenväistöä loivasti kaarevalla uralla ja kuinka ollakaan, Lukas suoriutui siitäkin varsin mallikelpoisesti. Loppujäähdyttelyssä annoit Lukaksen ravata rentoa ravia pitkänä, joka rentoutti sen hyvin. Valmennuksenne onnistui kerta kaikkiaan erinomaisesti. Lukas kuunteli hyvin ja sinä osasti vaikuttaa siihen pienillä avuilla.

virtuaalihevonen / a sim-game horse